معرفی و بررسی آثار یووال نوح هراری


0
معرفی و بررسی آثار یووال نوح هراریReviewed by حیدر مظلوم on Aug 1Rating: 5.0معرفی و بررسی آثار یووال نوح هراری | غیر داستانی | پیشنهاد کتاب کتابیسم دكتر يووال نوح هراری تاريخ نگار و استاد دانشگاه اورشليم است. يووال نوح هراری در دانشگاه آكسفورد تحصيل كرده است و دارای مدرك دكترای تاريخ است. يووال نوح هرار

دكتر يووال نوح هراری تاريخ نگار و استاد دانشگاه اورشليم است. يووال نوح هراری در دانشگاه آكسفورد تحصيل كرده است و دارای مدرك دكترای تاريخ است. يووال نوح هراری از پژوهشگران بزرگ تاريخ بشر است و دوره‌های آموزشی مختلفی را در اين زمينه برگزار كرده است. نتايج تحقيقات و پژوهش‌های وی در دو كتاب به نام‌های

انسان خردمند و انسان خداگونه به چاپ رسيده است كه در ادامه به معرفی هر يك از اين دو كتاب می‌پردازيم.

 

انسان خردمند، تاریخ مختصر بشر

انسان خردمند به بيش از ۳۰ زبان ترجمه شده است و مدت‌ها در فهرست كتاب‌های پرفروش در سراسر دنيا بود. و شخصيت‌های برجسته‌ای همچون اوباما و بيل گيتس خواندن آن را به ديگران توصيه كرده‌اند.

يووال نوح هراری در اين كتاب از حدود ۱۳٫۵ ميليون سال پيش تاريخ حيات را روايت می‌كند. يووال نوح هراری اعتقاد دارد كه گونه‌های مختلفی از انسان وجود داشته است كه يكی از آن گونه ساپينس‌ها نام داشتند. ساپينس‌ها همين انسان نوين امروزی هستند كه توانستند ساير گونه‌های انسان را از بين ببرند و بقای خود را تضمين كنند. يووال نوح هراری در كتاب انسان خردمند سه انقلاب را در طول تاريخ بسيار با اهميت می‌داند:

  • انقلاب شناختی (cognitive revolution ) : حدود ۷۰ هزار سال پيش موتور تاريخ را روشن كرد .
  • انقلاب كشاورزی ( agricultural revolution ): حدود ۱۲ هزار سال پيش به روند تكامل انسان سرعت بخشيد .
  • انقلاب علمی ( scientific revolution ): پنج قرن پيش آغاز شد و مسير تازه‌ای را در تاريخ بشر ايجاد كرد .

كتاب انسان خردمند در ۴ بخش فصل‌بندی شده است :

بخش اول: انقلاب شناختی

بخش دوم : انقلاب كشاورزی

بخش سوم : وحدت بشر

بخش چهارم :انقلاب علمی

در هر يك از اين فصول، يووال نوح هراری به تشريح شرايط و روند حيات انسان و عوامل شكل گيری و پيشرفت  انسان می‌پردازد. يووال نوح هراری در اين كتاب از زبان پيچيده و دشوار علمی استفاده نمی‌كند و روايت داستانی و ساده‌ای را در پيش می‌گيرد و تمام پيچ و خم‌های تاريخ بشر را نشان می‌دهد. كتاب دوم يووال نوح هراری، انسان خداگونه نام دارد كه ادامه ي كتاب قبلي است .

انسان خداگونه، تاریخ مختصر آینده

يووال نوح هراری در اين كتاب از تمام استدلال‌ها و گفتمان كتاب انسان خردمند استفاده می‌كند و آينده بشر را به تصوير می‌كشد. او در انسان خردمند نشان داد كه انسان چگونه به قرن ۲۱ رسيد و حال در هزارهی سوم و قرن ۲۱ چه آينده‌ای انتظار ما را می‌كشد. او در اين كتاب برای پيشگويی آينده دست به شعبده بازی و جادو نمي‌زند بلكه كاملا گفتمانی منطقی و علمی را در پيش گرفته و با دليل و استدلال آينده را توضيح می‌دهد. آينده‌ای كه با توجه به گذشته و تاريخ بشر نمی‌تواند به شكل ديگری باشد. او در اين كتاب هيچ قضاوت و داوری نمی‌كند. گاهي پرسش‌های مطرح می‌كند كه بدون پاسخ می‌ماند و اين بی‌پاسخی اصل پرسش را زير سوال نمی‌برد. كتاب انسان خداگونه از ۳ بخش تشكيل شده است. يووال نوح هراری در ابتدا نشان می‌دهد كه انسان در عصر مدرن چگونه بر جهان و طبيعت تسلط پيدا كرده است و همه‌ی پيشرفت‌های علمی، پزشكی و تكنولوژيكی را توضيح می‌دهد كه باعث شده انسان حاكم جهان باشد و طبيعت را تسخير كند. و سپس با ارائه دلايل خود نشان می‌دهد كه چگونه همين انسان به زودی حاكميت خود را از دست خواهد داد. انسان خداگونه هم همچون اثر قبلی وی كتاب بسيار خواندنی و ساده‌ای است و در آن اثری از زبان پيچيده و دشوار علمی نيست.

از ويژگی‌های بارز اين دو كتاب و پژوهش‌های اين تاريخ نگار اين است كه وی قلمی آزاد دارد و در خدمت ايدئولوژی خاص يا ديدگاه مذهبی خاص به جهان و مسائل آن نگاه نمی‌کند و اين ويژگی او باعث شده در اين زمينه بهترين آثار بی‌طرف علمی را در اختيار مخاطبان قرار دهد و از ساير كتاب‌های اين عرصه متمايز شود.

 

 


Like it? Share with your friends!

0

One Comment

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

  1. من درست وغلط کتاب رو نمی دونم ولی وسعت علم وتسلط نویسنده خیره کننده است .تشکر از معرفی این کتاب خوب.