سال بلوا یکی از کتابهای مشهور عباس معروفی است. معروفی از مطرحترین داستاننویسان ایرانی چند سال اخیر است. او که سالها پیش شاگرد هوشنگ گلشیری در کلاسهای نویسندگی بود حالا خود یک استاد نویسندگی تمام عیار است. کتابهای او هر چند انگشت شمار هستند اما در میان کتابخوانان ایرانی جایگاه ویژهای دارد. به خصوص کتاب سمفونی مردگان که اکثرآً آن را شاهکار معروفی میدانند هر چند که عدهای دیگر این اعتقاد را ندارند و بر این باورند که این کتاب بسیاری از نقاط قوت خود را از کتاب خشم و هیاهوی ویلیام فاکنر وام گرفته است.
سال بلوا که تقریباً به اندازهی سمفونی مردگان محبوب است؛ شباهتهای زیادی به سمفونی مردگان دارد. سال بلوا نیز در نوع خود از شخصیت سازی بسیار قوی برخوردار است و شخصیتهای اصلی کتاب تا مدتها در ذهن خواننده ماندگار خواهند بود و خصوصیات روانشناختی بارزی را ارائه میدهند. معروفی از نمادها و اسطورهای تاریخی در روایت سال بلوا استفاده کرده است. از این رو این کتاب تاریخ و شرایط سیاسی و اجتماعی کشور را در برههای از زمان _جنگ جهانی دوم و حکومت رضاشاه_ و همچنین کلیت ناریخ ایران را به زیبایی به تصویر میکشد.
اصلیترین زمینههای که نویسنده در کتاب سال بلوا بر آن تأکید دارد حول محور جایگاه زن در آن دوران است. شخصیت و احساسات و تمایلات او و همچنین ظلم و ستمی که به عناوین مختلف بر او وارد میشود. معروفی از جریان سیال ذهن برای نقل داستان استفاده میکند. داستان در زمان جلو وعقب میرود و در هفت شب نقل میشود که راوی شبهای فرد نوشا –شخصیت اصلی سال بلوا- است و شبهای زوج از زاویه دید دانای کل روایت میشود. در خلال داستان اصلی کتاب، چندین داستان دیگر نیز مطرح میشوند.
داستان در سنگسر آغاز میشود، جایی که آن زمان مردم از طرفی با یاغیهای کوهها که امنیتشان را به خطر انداختهاند درگیرند و هم با حکومت. سال بلواست و همهجا ناامن است. برای مقابله با آشوب به تازگی در میدان شهر داری برپا شده است. زمان اصلی داستان همین سال بلواست اما داستان با خاطرات نوشا به سالهای قبل میرود. نوشا در گذشته عاشق حسینای کوزهگر شده است اما به اصرار اطرافیان با دکتر معصوم ازدواج میکند. حرارت عشق او و حسینا هرگز فروکش نمیکند و این موضوع سبب کشمکشهای جدی بین نوشا و دکتر معصوم میشود. از طرفی حسینا سرکردهی معترضان به وضعیت شهر میشود و تحت تعقیب قرار میگیرد.
این ماجراها دست به دست هم میدهند تا پایان سوزناکی را برای کتاب سال بلوا رقم بزنند.
0 Comments