درک طنز بریتانیایی، با ارجاعات و پریشانی هایش اغلب برای افراد با سایر زبانها مشکل است. اما جروم کی جروم با رمان سه مرد در یک قایق، پوچی سنتهای بریتانیایی را در قالبی خنده دار به عموم مردم عرضه کرد. این کتاب گرچه به عنوان یک سفرنامه نیز شناخته میشود، اما به صورت غیر قابل توضیحی به یکی از محبوب ترین داستانهای خنده دار تمام دورانها تبدیل شده است و نام آن در میان ۱۰۰ رمان برتر به انتخاب گاردین نیز به چشم میآید، و حتی با گذشت بیش از یک قرن از انتشار، طنز خندهدار و تازهای دارد.
داستان شرح سفر جروم (جی) و دو دوستش جرج و هریس، به همراه یک سگ به نام مونتمورنسی است که این سه دوست از بیماری عجیب و غریبی رنج میبرند و تصمیم میگیرند در یک تعطیلات بر روی رودخانه تیمز لندن در سفری با قایق به درمان این ناراحتیها بپردازند که ظاهرا در زمان انتشار این کتاب در ۱۸۸۹ این کاری معمول و رایج بوده است. بخش سفرنامه کتاب کاملا در اشارهها و توصیف نقاط دیدنی طول مسیر آشکار است. جروم علاوه بر این، در مورد فرهنگ هر بخش نیز نکات جالب و طنز گونهای هم اضافه میکند.
تصویری که جروم از رابطه بین زندگی شهری و جهان طبیعی ارائه میدهد، پیچیده و متناقض است. در اوایل کتاب مردان تصمیم به آغاز سفری با قایق میگیرند چون معتقدند که باعث کاهش اضطراب و فشارهای زندگی شهری لندن میشود. از بسیاری جهات این درست است. آنها از سفر و لحظات خود در قایق لذت میبرند. با این حال آنها متوجه میشوند که حومه شهر آن گونه که به نظر میرسد صلح آمیز نیست. آنها در پخت و پز و ناوبری قایق به مشکلات اساسی برمیخورند و بلافاصله بعد از شروع باران سفر بازگشت خود را متوقف میکنند.
بیشتر طنز سه مرد در یک قایق از رفتار ریاکارانه آنها به ویژه راوی «جی» مشتق شده است. او معمولا از روایت اصلی منحرف میشود و به رفتارهای مردم که او را آزار میدهد میپردازد. با روایتی این چنین غیر قابل اعتماد به این روش، جروم تضمین میکند که جنبههای منفی و انتقادی داستان همچنان سرگرم کننده و لذت بخش باقی میماند.
طبق گفته جروم، آرزوهای غیر ممکن بخشی از طبیعت بشر است. گرچه این تا حدودی تاریک و دلگیر کننده به نظر میرسد، اما او آن را از طریق کمدی در مورد شخصیتهای خود که نمیتوانند کارهایی را که دوست دارند انجام دهند، منتقل میکند. به طور کلی میتوان اینگونه بیان داشت که داستان سه مرد در یک قایق مطالعهای در مورد دوستی، نقطه ضعفهای بشر و بخشش است.
0 Comments