برتراند راسل یکی از فیلسوفان موثر در فلسفه تحلیلی است. وی در طول عمر طولانی خود مواضع فلسفی و سیاسی و اجتماعی بسیاری را اتخاذ کرده است. او به عنوان فیلسوفی پرکار شناخته میشود. دلیل این امر به جای ماندن کتابها و مقالات بسیاری است که او در دوران فعالیتش نگاشته است. فهم یک فلسفه بدون دانش در مورد زمان و بیوگرافی فیلسوف بسیار دشوار است. بی شک فضای زندگی و تاریخ بر نحوه نگرش فیلسوفان موثر بوده است.به همین دلیل فلسفه هر فیلسوف را باید در بستر تاریخی و اجتماعی وی مورد بررسی قرار داد.
راسل عمری طولانی داشت و فعالیت های بسیاری انجام داد. او یکی از معدود فیلسوفان معروف معاصر است که در زندگی و کار خود نمونۀ سنت عظیمِ تفکری خاص میباشند. شهرتی که راسل در بین هم عصران خود به دست آورده، به دلیل مشارکتهای متعدد وی در مناقشاتِ – اغلب به شدت جنجالیِ – اجتماعی، اخلاقی، سیاسی و آموزشی بود. اما آوازهی ماندگارش مرهون مشارکتهای فنی بیوقفهاش در حوزۀ فلسفه و منطق است در ادامه، به بررسی فعالیتهای دوران زندگی وی میپردازیم. به طور کلی، هدف من این است که تا آنجا که حجم اندک این کتاب اجازه میدهد، شرحی از این حوزه ها بدهم، همچنین نسبت به مسائل فنیِ منطقِ ریاضی، من بیشتر وقت خود را صرف تفسیر میکنم؛ البته چند مباحثه نیز ارائه میکنم که مضامین آنها را میتوان در مطالعات بخشیهای بعدی دنبال کرد. با این حال خوانندگانی که مشخصا به دستاوردهای فنی فلسفه و منطق علاقهای ندارند میتوانند به فصل ۲ و ۳ مراجعه نکنند و به جای آن بر روی زندگی راسل و مشارکتش در مناقشات عمومی که در فصل ۱ و ۴ به آنها اشاره میشود، تمرکز کنند.
این کتاب تالیفی از دانشگاه آکسفورد است که میتواند نحوه تحلیل و عملکرد فضای آکادمیک در غرب و حوزه فلسفه را به ما انتقال دهد.
همچنین آن چه مرا به ترجمه این کتاب واداشت تلاش مولف بر پیوند زندگینامه برتراند راسل به عنوان فیلسوفی شاخص و موثر با بیوگرافی وی بوده است. مشی من در این کتاب پایبندی کامل به متن و سیاق جملات استوار است.
با وجود این مشتاقانه پذیرای نقدهایی هستم که احتمالا به ترجمه این اثر خواهد شد. هر چند با توجه به کارنامه نقد در ایران و به خصوص نقد آثار فلسفی (چه ترجمه و چه تالیف) امید چندانی به جدی گرفتن این موضوع ندارم.
با این همه امیدوارم این ترجمه نحوه عملکرد آکادمیک در غرب را برای علاقمندان آشکار سازد.
با درود فراوان . از شما ممنونم بابت وقتی مفیدی که صرف نوشتن این مقاله کردید .
بنده هم با شما موافقم . خیل عظیمی از این مردم با عدم وجود فلسفه هیچ کمبودی را احساس نخواهند کرد . . .