جان بانیان (۱۶۲۸-۱۶۸۸) نویسنده انگلیسی بود که بیشتر برای نوشتههای مذهبی اش، مشهور شده است. بانیان علاوه بر کتاب سیر و سلوک زائر، ۶۰ عنوان کتاب دیگر نیز نوشته است. بانیان در روستای الستو نزدیک بدفورد متولد شد. در ۱۶ سالگی، و در خلال جنگ داخلی انگلستان، به ارتش پارلمان پیوست. او پس از ازدواجش به مذهب علاقمند شد، به کلیسا و محفل بدفورد پیوست و واعظ شد. این کتاب در سال ۱۶۷۸ نوشته شده است، و یکی از مهمترین آثار مذهبی در ادبیات انگلستان به شمار میرود و به بیش از ۲۰۰ زبان ترجمه شده، و هرگز از چاپ خارج نشده است.
بانیان کار خود را زمانی که در زندان بدفورد شایر بود، آغاز کرد. متن انگلیسی کتاب سیر و سلوک زائر به دو بخش تقسیم میشود و هر بخش به عنوان یک روایت دنباله دار، با تقسیم بندی فصلهای مختلف خوانده میشود. بخش اول داستان سفر مردی به نام کریستین است که از این دنیا به دنیای باقی میرود، و بار گناه خود را به دوش می کشد، که از خواندن کتابی که در دست دارد، به این مسئله نائل شده است، یعنی انجیل. این گناه ممکن است او را به جهنم ببرد و از رسیدن به رستگاری مسیحی دور سازد. بخش دوم، سیر و سلوک همسر او، کریستینا، دختر و پسرانش را شامل میشود. آنها همان مکانهایی را می بینند که کریستین دیده است، اما به خاطر تطبیق خود زمان بیشتری را در آنها میگذارنند.
سیر و سلوک زائر بر مبنای مسافرت است، بنابراین یک زائر مسیحی باید برای سفر گسترده و دوری خود را آماده سازد. زائر باید خود را از لحاظ روحی آماده سازد همانطور که از نظر جسمی آماده میکند. کلید اصلی داستان را میتوان دانش نامید، که باید در حین سیر و سلوک، افزایش یابد. برای نمونه، کریستین هرگز یک اشتباه را دو بار انجام نمیدهد، زیرا از تجربیات خود در طول سیر و سلوکش، میآموزد.
این کتاب آخرین بار تو ایران سال ۹۴ چاپ شده .نشر مدحت