سفر ماه عسل عنوان کتاب دیگری است نوشته پاتریک مودیانو نویسندهی بهنام و نوبلیست فرانسوی که در سال ۱۹۹۰ نوشته شده است. همانطور که پیش از این در وصف کتابها و سبک نویسندگی مودیانو ذکر شد؛ تلاش برای یافتن هویت فردی یا جمعی به خصوص در دوران جنگ و اشغال، جدال برای مرور خاطرات گذشته، کمرنگ شدن مرز بین حافظه و رویا و تاثیر عمیق رخدادهای گذشته بر مسیر زندگی فرد از مضامینی هستند که دائما در کتابهای مودیانو با آنها مواجه میشویم. کتاب سفر ماه عسل نیز به همین مسائل میپردازد.
راوی داستان مرد مستندساز میانسالی به نام ژان است. او تمام وقت خود را به ساختن مستند دربارهی کاوشگرانی که ناپدید شدهاند گذرانده است و ناگهان خودش تصمیم میگیرد ناپدید شود. چندی پیش در هتلی در میلان به او اطلاع دادهاند که دو روز پیش زن فرانسوی در این هتل خودکشی کرده است. ژان چیز زیادی از ماجرا نمیداند ولی گویی زن را میشناخته است. ژان میداند که همسر و بهترین دوستش به او خیانت میکنند بنابراین همهچیز را رها میکند تا به جایی برود که هیچکس او را نمیشناسد. مودیانو در نقل داستان ترتیب زمانی را رعایت نمیکند. ما در خاطرات، تصورات، خیالات و گاها زندگی واقعی ژان هستیم.
از اینجا به بعد دیگر اهمیت سرنوشت ژان کمرنگ میشود. چیزی که حالا مطرح است داستان زندگی اینگرید است، زنی که خودکشی کرد و ژان او و ریگو را زمانی که بسیار جوان بود ملاقات کرده بود. در خاطراتش به دنبال ردپای اینگرید و ریگو میگردد، سعی میکند آنچه بر سر آن دو آمده بود را به خاطر بیاورد و میکوشد علت خودکشی اینگرید را بیابد. ژان در گذشتههای دور با این زوج دیدارهایی جسته و گریخته داشت و همیشه مجذوب سرگذشت اینگرید بود. اینگرید زمانی که دختر نوجوانی بود خانه را ترک کرده و با ریگو همراه شده بود، آنها در زمان جنگ و در فرانسه تحت اشغال از مرزها گذر کرده بودند در دنیای هویتهای ساختگی، خود را زن و شوهری معرفی میکردند که به ماه عسل آمدهاند. آن دو امید داشتند که جنگ روزی تمام میشود و آنها باید تا آن روز زنده بمانند.
داستان اینگرید ژان را متاثر میکند و او را وادار میکند که با داستان زندگی خودش روبرو شود. سفر ماه عسل کتابی پیچیده است که از دشواریهای جنگ و تاثیر غیرقابل اغماض آن بر روح و روان افراد و میراث جنگ برای یک کشور میگوید. کتاب توسط نسرین اصغرزاده، نشر افراز و حسین سلیمانینژاد، نشر چشمه به چاپ رسیده است.

0 Comments