از نفس افتاده (به انگلیسی: Breathless، به فرانسه: a bout de souffle ) محصول سال ۱۹۶۰، از شاهکارهای ستودنی و غیرقابل انکار در سینمای مدرن فرانسه و همینطور سینمای جهان _ به دلیل خلق جریان بسیار مهمی که آن را موج نوی فرانسه نامگذاری کرده اند_ می باشد.
موج نوی فرانسه در سالهای پس از جنگ جهانی دوم با هدف عبور از کلیشه ها و خط قرمز کشیدن بر فرم و محتوای رایج در سینمای کلاسیک آغاز شد و با رد و طرد مولفه ها و خصیصه های سبک فیلمسازی گذشته در جهت نوآوری در ایده و محتوا و همچنین در فرم و ساختار گام نهاد. از فیلم های مهمی که در این زمان ساخته شدند می توان به از نفس افتاده ی گدار، چهارصد ضربه ی فرانسوا تروفو، هیروشیما عشق من ساخته ی آلن رنه و سرژ زیبا ساخته ی کلود شابرول اشاره کرد. این فیلمسازان نوگرا در فرم و ساختار تا حدودی از سینمای هالیوود تبعیت می کردند اما ایده هایشان، ایده های ناب فرانسوی بود و نگاهی تازه و بی پروا به فرانسه ی سالهای پس از جنگ داشتند. نگاهی که در تمامی شاخه های هنری اعم از سینما، نقاشی، موسیقی و ادبیات هم رواج گسترده و روزافزونی یافته بود و منجر به تولد سبکها و مکتبهای متفاوتی نیز در عالم هنر گردید. بطور خلاصه می توان اینطور اذعان داشت که غیرمتعارف بودن، غیرقابل پیش بینی بودن، شالوده شکن بودن، هرج و مرج طلبی و تاثیرگذار بودن، خط مشی کلی پیشگامان و پیروان موج نوی فرانسه به حساب می آمد.
از مولفه های ظاهری و ساختاری “از نفس افتاده” که سبک هنجارشکنانه ی گدار را نشان می دهد می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
۱) بازی تخت و سرد پاتریشیا که کاملا هماهنگ با پوشش و شکل و شمایلش می باشد در مقابل بازی پرتنش و شبه گانگستری میشل .
۲) دوربین روی دست در صحنه های مربوط به میشل برای نمایش روان پریشان و تکه پاره ی میشل و استرسها و دلهره های مربوط به اعمال او .
۳) استفاده ی مدام از جامپ کات برای نمایش گذر زمان و القای آن به بیننده .
۴) گفتگوهای طولانی و بی سر و ته توسط شخصیتهای اصلی برای نمایش آشفتگیهای روحی و دغدغه های درونی آنها که در بعضی صحنه ها به شکل بداهه گویی و طعنه زنی بنظر می رسند .
۵) فقدان روابط علت و معلولی به گونه ای که بیننده علت وقوع برخی رخدادها را درنمی یابد و سوالاتی در ذهنش شکل می گیرد که جوابی برایشان پیدا نمی کند .
اما به لحاظ مضمونی و محتوایی در “از نفس افتاده” ما با دغدغه ی بزرگ گدار یعنی مدرنیسم مواجه ایم. پراکندگی و اغتشاشات فکری و بیگانگی شخصیت اصلی فیلم (میشل) و نابه هنجاری های اجتماعی و عرفی او و همچنین تعامل و ارتباط پیچیده اش با (پاتریشیا)، دختر امریکایی روزنامه فروش با آن موهای کوتاه پسرانه و شخصیت کمال گرا، بی اعتنا و عجیبش، زمینه و بستر اصلی این اثر ماندگار و استثنایی می باشد. با وجود این زمینه ی به ظاهر ساده ما با روایتی بسیار نقادانه و تیز و شکاک نسبت به اوضاع اجتماعی و فرهنگی جوامع کنونی مواجه ایم. نگاهی دوربینی و موشکافانه که تجدد و مدرنیزاسیون قرن بیستم را چون سیلی عظیم و ویرانگر می بیند که تمامی عواطف، نیازها، دردها و خوشی های زودگذر آدمی را از جا می کند و با خود می برد و نشانی از حد اعلای انسانی باقی نمی گذارد. در دنیای سیاه گدار آدمها و ایده آل ها و تمنیاتشان همگی رو به تباهی و مرگ در حرکتند و پایان کار آدمی جز این نخواهد بود.
معرفی فیلم از نفس افتاده ساخته ژان لوک گدار سال ۱۹۶۰
معرفی فیلم از نفس افتاده ساخته ژان لوک گدار سال 1960Reviewed by زهرا آذر on Dec 24Rating: معرفی فیلم از نفس افتاده ساخته ژان لوک گدار سال 1960 | سینمایی | پیشنهاد کتاب کتابیسم از نفس افتاده (به انگلیسی: Breathless، به فرانسه: a bout de souffle ) محصول سال 1960، از شاهکارهای ستودنی و غیرقابل انکار در سینمای مدرن فرانسه و همینطور سی